Recent News
Zece zile de “Uniţi, salvăm Roșia Montană!”

A trecut mai mult de o săptămână de când mii de oameni protestează împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianură de la Roșia Montană. De la Gura Portiței până în China și din București până în Canada, în aproape 60 de orașe din întreaga lume s-a ieşit în stradă.

 

Mădălina Oprişan, redactor AlTreileaSector.ro

A ieșit în stradă generația de “hipsteri”

Acum o săptămână, tinerii care s-au adunat în Piața Revoluției din București s-au împărțit în grupuri de lucru și au început să discute despre Roșia Montană: argumente contra proiect, strategii de promovare a proiectului, curățenie și logistică. Ieșiseră deja în stradă de două zile și vroiau să arate tuturor că pot face mult mai mult decât să strige. „Prin social media facem ce ar trebui să facă de fapt mass media dar nu face, va trebui să informăm” a spus atunci Claudiu Crăciun, ale cărui cuvinte le auzim prin portavoce pe străzile din Bucureşti.

 

S-a stabilit atunci că oamenii de la protest nu instigă la violență, fac curățenie după fiecare protest și susțin o campanie de informare pentru a mobiliza cât mai multe persoane la sfârșitul săptămânii. Protestele au continuat toată săptămâna și au culminat la finalul săptămânii trecute, când mii de oameni au strigat în stradă „Nu corporația face legislatia!” și ”Presa română, o mare minciună”, ca reacție la slaba mediatizare a evenimentelor.

„Mi se pare normal să ne susținem punctul de vedere, iar singura modalitate prin care mai putem împiedica acest proiect este presiunea opiniei publice asupra politicienilor. Un miting de lungă durată și cu continuitate îi va obliga să schimbe poziția și să nu aprobe tacit acest proiect” spune Sorin, 35 de ani.

Pentru mulți, protestul acesta a fost şi un prilej de a sta de vorbă cu necunoscuți, într-o piață publică, despre o cauză care trece dincolo de interesul personal imediat. „Te duci la un om și îi zici – uite, 10 ani îți dau câte un milion pe an. Pentru banii aceștia îți dau găleata asta de cianură să o ții în sufragerie. Şi o ții nu numai 10 ani, ci până la pensie și până mori și nici copiii tăi nu vor putea scăpa de ea. Cine ar alege așa ceva?” se întreabă Laurenţiu Reghina, un tânăr care lucrează în domeniul IT, participant la protestele din București.

Reacțiile politicienilor au dus la prăbușirea Gabriel Resources

După ce peste 20.000 de oameni au ieșit în stradă duminică, luni dimineața liderii politici s-au întrecut în declarații. Președintele PNL, Crin Antonescu a declarat că are un punct de vedere ”ferm și definitiv conturat” în legătură cu proiectul Roșia Montană și că ”proiectul exploatării la Roșia Montană nu poate fi susținut”. La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat că în condițiile în care liderii celor două formațiuni politice s-au pronunțat înaintea dezbaterii, aceasta nu mai are sens. El a precizat că proiectul de exploatare de la Roșia Montana este ”este închis” și că protestele din stradă și-au atins scopul.

 

În aceeași zi, Senatul a votat intrarea legii pentru exploatare în procedura de urgență. Acest lucru neînsemnând respingerea legii sau a proiectului minier, cum s-au grăbit să anunțe câteva publicații, ci anularea dezbaterii din Parlament pe această temă – o ”situație mult mai periculoasă”, cum explică activistul Mihai Goțiu. Până la votul parlamentarilor și deputaților, protestele continuă în toată țara, chiar dacă președintele Traian Băsescu a concluzionat într-o declarație de presă “Păi, unde mai e problema?”.

În urma protestelor și a declarațiilor politicienilor, acțiunile companiei Gabriel Resources (acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation) s-au prăbușit pe bursa din Canada, scăzând cu peste 50%. Compania a anunțat că dă în judecată statul român dacă proiectul este oprit, iar Victor Ponta a declarat public că vor exista penalizări financiare ca urmare a renunţării la proiect.

Lista politicienilor responsabili și unele secrete ale afacerii Roșia Montană sunt explicate pe larg de jurnalistul Moise Guran, în emisiunea Biziday, difuzată de TVR.

Dezbaterile continuă

În seara de 9 septembrie, pe Bulevardul Regina Elisabeta a continuat să se militeze pentru salvarea Roșiei Montane pe ritm de muzică clasică și pictând afișe și tricouri. Şi aseară a fost aceeaşi atmosferă în Bucureşti.

De ieri, cetăţenii de la Roşia Montană au ieşit şi ei în stradă, militând pentru începerea exploatărilor în urma promisiunii unor noi locuri de muncă, iar liderul Sindicatului “Viitorul Mineritului” i-a trimis o scrisoare deschisă lui Crin Antonescu, ca răspuns la declaraţiile prin care respingea proiectul RMGC.

Alături de mii de oameni din întreaga țară, protestatarii din Bucureşti cer în continuare respingerea proiectului de lege care vizează exploatarea de la Roșia Montană, interzicerea folosirii cianurii în activitățile miniere din România și includerea Roșiei Montane pe lista României pentru UNESCO.

“Am venit la protest pentru că rezonez cu cauza pentru care luptă oamenii aceștia și am venit să îi susțin și să documentez ce se întâmplă” spune Sergiu Brega, un tânăr de 27 de ani din București care postează pe pagina lui de Facebook și pe canalul de Youtube ce vede la proteste.

Marina Albu are 28 de ani, este artistă și a venit însoțită de bebelușul ei la proteste. A ieșit în stradă pentru că spune ea, se întâmplă foarte multe lucruri greșite “cel puțin putem să încercăm (n.r: să schimbăm ceva), dacă stăm cu mâinile în sân sau în buzunar sau ne vedem d-ale noastre și închidem ochii, atunci avem și mai puține șanse”, completează ea.

“Toți cei ce sunt în stradă și cer salvarea Roșiei Montane sunt cetățeni de onoare ai localității noastre. Roșia Montană este inima României” a declarat duminica la protestele din Cluj-Napoca Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior. Campania de Salvare a Roșiei Montane a început acum 10 ani când, localnicii care se opun proiectului de exploatare minieră din Roșia Montană s-au reunit într-o asociație pentru a-și apăra drepturile în fața companiei canadiene. Acum, organizația coordonează ceea ce este astăzi cea mai mare campanie socială și de mediu din România,Salvați Roșia Montană, cu susţinerea a peste 40 de organizații neguvernamentale, printre care Re.Generation, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Eco Ruralis și Green Transylvania.

Următorul mare protest va avea loc în data de 15 septembrie în București și în alte orașe din țară.

Mai multe informaţii despre Campania de Salvare a Roșiei Montane pot fi găsite pe www.rosiamontana.org.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *