La finalul lui 2012, 16 filme româneşti şi străine au fost adaptate pentru nevăzători şi proiectate în cinematografele şi bibliotecile din ţară.
Anamaria Blanaru, colaborator AlTreileaSector.ro
În spatele unei săli de conferinţe a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti, Cloe se odihnea la picioarele lui Gabriel, stăpânul lui, pe care îl însoţeşte permanent şi îl ajută să se deplaseze. Gabriel este pasionat de cinematografie şi se află pentru prima dată la o proiecţie de film accesibilizat pentru nevăzători, alături de Răzvan, amicul lui. Amândoi sunt nevăzători. Gabriel se aprinde când vorbeşte despre proiectele destinate persoanelor cu deficienţe de vedere: „Nu trebuie să stăm pasivi şi să ne plângem. Trebuie să luăm atitudine”.
Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani ajută persoanele cu dizabilităţi să aibă acces la educaţie şi cultură, iar prin proiectul “Caravana cinematografică pentru nevăzători” accesibilizează pentru nevăzători 16 filme româneşti şi străine. Filmele vor fi proiectate în cinematografele şi bibliotecile din România, cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a Fundaţiei Orange România. Cu filmul românesc „Bună! Ce faci?” (în regia lui Alexandru Maftei) s-a deschis în decembrie 2012, la Biblioteca Naţională, seria filmelor accesibilizate.
Pentru că au lipsit căştile în care persoanele cu deficienţe de vedere puteau să asculte banda auditivă suplimentară, aşa cum se face de regulă “vizionarea” unui film accesibilizat pentru nevăzători, am reuşit să aflăm cu toţii ce presupune un film adaptat. Procesul de adaptare este simplu: în pauzele dintre replicile actorilor sunt inserate descrieri audio-descriptive de mimică, gestică, decor care să faciliteze înţelegerea filmului. Aceste descrieri sunt înregistrate separat şi apoi introduse pe o bandă sonoră adiacentă coloanei sonore. Iată un pasaj descriptiv din filmul „Bună! Ce faci?”: „Ea pune cartea cu faţa în jos, se ridică de pe canapea. Cartea pe care o citea se numea Dragostea în vremea holerei. S-au sărutat la despărţire. Bărbatul coboară scările. Cadrul e fixat pe picioarele ei”. Pentru a accesibiliza şi filmele străine, Fundaţia Cartea Călătoare are în vedere dublarea filmelor prin traducerea în română.
Gabriela Dima, coordonator de proiecte în cadrul Fundaţiei Cartea Călătoare a explicat de unde şi cum a început proiectul de accesibilizare a filmelor: „Mai întâi am făcut cu voluntari câteva filme accesibilizate, apoi am participat în 2009, 2010, 2012 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu proiecte de filme accesibilizate pentru cinematograf. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere a fost extraordinar: în primul rând, pentru că, de regulă, nu reuşesc să înţeleagă foarte bine filmul fără aceste descrieri şi apoi pentru că e o experienţă nouă pentru ei. Filmul „Bună! Ce faci?” e prima proiecţie într-o bibliotecă şi e lansarea proiectului la Biblioteca Naţională; urmează o proiecţie la Facultatea de Psihopedagogie specială din Cluj, după care vrem să ajungem în bibliotecile din Târgu-Mureş, Sibiu şi Alba-Iulia”.
Preşedintele Fundaţiei Cartea Călătoare, Mircea Bucur, a subliniat importanţa afectivă a proiectului: „Dorim, în special, să le difuzăm în cinematografe, împlinindu-ne o dorinţă mai veche, aceea ca nevăzătorii să vină cu familiile în cinematografe”.
„Acasă îi puneam pe ai mei să facă trecerile de la o scenă la alta. Acum nu a mai fost cazul. Mi-a plăcut vocea din pasajele descriptive, clară, curată”, ne-a spus Mihai Dima, un spectator. Caravana cinematografică a fost percepută ca un nou pas pentru ca persoanele cu dizabilităţi să aibă acces la cultură: „Prin acest proiect se obţine egalitatea şi integrarea cetăţenilor cu ajutorul progresului în tehnică. Se accesibilizează astfel o artă la care am avea cu greu acces” (Elena Costea, spectator).
Caravana cinematografică pentru nevăzători este susţinută de Fundaţia Orange România printr-o finanţare de 28.930 Euro. Amalia Fodor, director executiv al Fundaţiei, ne-a spus despre Caravana Cinematografică ca „este un proiect inovativ şi abia aşteptăm ca nevăzătorii să poată să vină într-o sală de cinematograf alături de familie şi să vizioneze aceste filme de top din cinematografia română şi internaţională”.
Filmul românesc „Bună! Ce faci?” a marcat începutul unui proiect de succes pentru accesibilizarea filmelor pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Chiar şi mesajul filmului, separarea familiei prin lipsa de comunicare reală între soţ şi soţie, între părinţi şi copii, a punctat încă o dată importanţa comunicării vizuale şi auditive.