Oricine poate crea sau semna o petiţie, de oriunde, pentru orice cauză, fără bani. Nu are nevoie decât de puţină voinţă şi de acees la Internet. În funcţie de numărul semnăturilor atrase, o petiţie poate aduce schimbări majore în societate.
Petiţiile online sunt un instrument de implicare civică la îndemâna oricui, prin care şi românii pot aduce schimbări în societate. Crearea unei petiţii pe un site de specialitate durează doar câteva minute, iar impactul în societate poate fi unul extrem de puternic. În România, de exemplu, o petiţie se poate transforma în lege dacă este semnată de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, potrivit Constituţiei. Este necesar, însă, ca semnatarii petiţiei să provină din „cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.
În continuare, AlTreileaSector.ro vă prezintă câteva platforme online, atât româneşti, cât şi internaţionale, unde puteţi crea, înregistra şi promova o petiţie.
Oferta autohtonă
„Prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poşta electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean sau local, precum şi regiilor autonome, denumite în continuare autorităţi şi instituţii publice”, se arată în Ordonanţa de Guvern nr. 27/2002, referitoare la reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
În cazul în care destinatarii petiţiilor sunt autorităţile şi instituţiile publice, ele sunt obligate să ofere un răspuns în maximum 30 de zile de la data înregistrării petiţiei.
O căutare pe Google, după cuvântul „peţitie”, ne arată că petitieonline.ro şi petitiionline.ro sunt cele mai populare site-uri autohtone pe care românii pot crea o petiţie. Dintre toate petiţiile înregistrate pe petitieonline.ro în luna septembrie, demersul cu cele mai multe semnături vizează ca FC Universitatea Craiova (una dintre echipele din a doua ligă valorică a campionatului românesc de fotbal) să-şi dispute meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Ion Oblemenco”, din Craiova. Autorul petiţiei, adresată primăriei Municipiului Craiova, primarului Lia Olguţa Vasilescu şi Consiliului Judeţean Dolj, este Gavrilescu Richard. Până în prezent, petiţia a strâns peste 750 de semnături. Pe locul doi, ca număr de semnături primite, se află o cerere care prin care iniţiatorul doreşte să oprească desfiinţarea mai multor instituţii de cultură, printre care Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, din Capitală şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, din Constanţa. Peţitia a fost semnată de circa 550 de oameni.
În schimb, pe petitiionline.ro au fost publicate 12 petiţii în luna septembrie, însă niciuna nu a strâns vreo semnătură.
European Citizens’ Initiative
Românii care vor să propună sau să susţină iniţiative cu impact în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au la dispoziţie European Citizens’ Initiative, un instrument pentru creşterea democraţiei în UE. Oricare dintre cele 17 demersuri active pe site-ul European Citizens’ Initiative are şanse să se transforme într-o lege aplicabilă în toate ţările UE. Condiţia este ca iniţiatorii fiecărei petiţii să contacteze 500 de milioane de cetăţeni din UE şi să colecteze un milion de semnături. Nu este suficient ca o singură ţară să genereze milionul de semnături. Este necesar ca fiecare stat membru să contribuie cu un anumit număr de semnături. În eventualitatea în care iniţiatorii unui demers reuşesc să strângă semnăturile necesare, Comisia Europeană (CE) analizează solicitarea şi transmite o propunere legislativă către Parlamentul European (PE).
Zece din cele 17 iniţiative trebuie să strângă semnăturile necesare până la sfârşitul lui 2013, iar celelalte, pe parcursul lui 2014. Trei iniţiative – „Stop vivisection”, „One of us” şi „Water and sanitation are a human right! Water is a public good, not a commodity!” au depăşit deja un milion de semnături, însă nu au reuşit, deocamdată, să atingă cota alocată fiecărei ţări.
Variante internaţionale
La nivel internaţional, care2.com este unul dintre cele mai importante site-uri pe care se pot înregistra peţiţii online. În momentul de faţă, are peste 23,5 milioane de membri, iar petiţiile găzduite până acum pe site au strâns peste 155 de milioane de semnături. Multe dintre iniţiativele care adresează subiecte din România au ca scop protecţia animalelor. O petiţie prin care se cere stoparea uciderii în masă a câinilor comunitari a strâns peste 100.000 de semnături. Nu se specifică, însă, data de la care a devenit activă, iar la capitolul destinari apar Crin Antonescu, preşedintele Senatului, Emil Boc, premierul României şi Elena Udrea, ministrul Turismului. În prezent, doar Crin Antonescu mai ocupă funcţia politică cu care apare trecut pe pagina petiţiei.
Un alt site pe care se pot crea petiţii cu vizibilitate globală, este ipetitions.com. Pe prima pagină sunt contabilizate peste 22,8 milioane de semnături colectacte. De-a lungul timpul, au fost publicate 71 de petiţii pentru susţinerea unor cauze din România. Totodată, pe gopetition.com sunt active cauze pentru care se strâng semnături în peste 75 de ţări. O căutare cu ajutorul motorului intern al site-ului, după criteriul „România”, afişează 113 rezultate. Însă, doar zece din cele 113 petiţii au fost înregistrate în 2013. Celelalte au fost create în anii trecuţi.
Utilizatorii de Twitter din România au posibilitate să înregistreze petiţii şi pe Twitition.com. Site-ul reuneşte peste jumătate de milion de petiţii care au forma unui mesaj de Twitter. Petiţiile Twitition au strâns până acum aproape 11 milioane de semnături.
În concluzie, există multe instrumente gratuite prin care putem crea, înregistra, promova şi strânge semnături pentru o petiţie, simplu şi gratuit. Cu toate acestea, prea puţine persoane îndrăznesc să mai creadă că pot schimba ceva, cel puţin în România. Poate că în afară de platformele online şi uşurinţa cu care poate fi creată sau semnată o petiţie, ne mai trebuie un pic de curaj şi mult spirit civic, pentru a deveni acei oameni care schimbă lumea în bine.