“O persoană chiar dacă are un litru de ulei, să mă sune!”. Dacă îi dai un semn, Marian vine cu bicicleta la tine acasă și te scapă de uleiul folosit. Gratis!
Mădălina Oprișan, redactor AlTreileaSector.ro
Marian Scafaru ajută bucureștenii să scape într-un mod responsabil de uleiul folosit la gătit, care acum este aruncat în chiuvetă. Are 32 de ani, e preocupat de protecția mediului și tocmai a început Marea Uleiadă – un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor de uz casnic.
Un litru de ulei uzat poluează 1 milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani
Un litru de ulei alimentar aruncat pe sol se descompune în 5 ani
Uleiul alimentar uzat este o sursă de energie alternativă*
“O persoană chiar dacă are un litru de ulei, să mă sune”, spune Marian. Pentru început, vrea să-și construiască o bază de date și să lucreze pe zone, în funcție de numărul solicitărilor. “Dacă 20 de oameni adună câte un litru și mă sună, deja pot să adun 20 de litri dintr-o zonă specifică”, spune el.
Dacă ar strânge 1.500 de litri de ulei pe lună, mica lui afacere socială ar deveni sustenabilă. “Comportamentul omului față de mediul înconjurător începe din casă”, spune Marian, convins că dacă un om face un gest de schimbare, vor urma și altele.
“Merg pe ideea că oamenii își fac un bine lor și fac un bine și mediului înconjurător. Și mai departe, lansând un serviciu de colectare cu biciclete cargo, eu fac un bine și orașului”, spune Marian.
Dincolo de beneficiile asupra mediului înconjurător, Uleiosul ne poate ajuta și să economisim bani, pentru că grăsimile alimentare se depun pe elementele de canalizare, provocând distrugerea mai rapidă a acestora și a stațiilor de epurare. Canalizarea este publică, deci toate daunele vor fi reparate din banii noștri, ai cetățenilor.
Un alt motiv pentru care uleiul merită oferit centrelor de colectare, este faptul că utilitatea lui nu încetează după ce îl folosim în bucătărie. Din contră, grăsimile mai au multe de oferit după ce ies din casele noastre. De exemplu, pot deveni combustibili alternativi, pot fi folosite pentru a produce lumânări* sau pentru a completa hrana animalelor (doar după anumite procedee).
Uleiosul este susținut de un centru de colectare din București, care cumpără uleiul uzat cu 1,5 lei per litru și îl transformă în biocombustibil. Din banii strânși, Marian plănuiește să cumpere cargo biciclete și în viitor chiar să angajeze persoane cu puține posibilități, pe modelul celor de la Recicleta, care colectează acum hârtie.
Marea Uleiadă are loc pe uleiosul.com și în comunitatea de Facebook.