Recent News
Soros se retrage din România, după investiţii de 200 de milioane de dolari

Fundaţia Soros România va rămâne pe cont propriu din 2014, fără banii miliardarului american George Soros. Magnatul a decis să-şi reorienteze investiţiile în alte zone ale lumii.

Miliardarul american de origine maghiară George Soros (foto), 82 de ani, cu o avere estimată de 19,2 miliarde de dolari, va înceta să mai finanţeze fundaţia din România începând cu anul viitor. Înfiinţată în 1990, Fundaţia Soros România a beneficiat, până acum, de investiţii directe de peste 200 de milioane de dolari din partea lui George Soros.

„Fundaţia din România beneficiază încă de fondurile domnului Soros. Urmează să nu mai beneficiem din 2014. Cu toate acestea, vom putea obţine oricând bani de la fundaţia dânsului (Open Society Foundations – n.red.), însă doar pe bază de proiecte.  Nu vom mai beneficia direct de fonduri, ca în cazul unei fundaţii naţionale”, declară Gabriel Petrescu, directorul executiv al fundaţiei.

În ultimii trei ani, organizaţia din România a avut un buget anual de circa şapte milioane de dolari. Jumăte din sumă a fost asigurată de către George Soros, prin Open Society Foundations (OSF), iar restul a provenit din alte surse, cum ar fi fondurile europene, donaţiile sau sponsorizările. Până în anii 1997,1998, miliardarul american aloca fundaţiei din România chiar şi peste  15 milioane de dolari anual. După 1998, atenţia lui George Soros a început să se concentreze către alte zone ale globului, aşa că omul de afaceri a decis să-şi diminueze alocările financiare destinate Europei Centrale şi de Est.

„În jurul anului 1999, toate fundaţiile din Europa Centrală şi de Est au trecut printr-un proces de restructurare. Multe dintre ele chiar şi-au restrâns activităţile, iar organizaţia din România s-a transformat într-o reţea de organizaţii neguvernamentale. Adică programele majore ale fundaţiei au devenit instituţii independente. Între 2000 şi 2004 fundaţia Soros a continuat să le finanţeze pentru ca, din 2005, ele să devină independente financiar”, mentionează Petrescu.

Până în 1999, două dintre activităţile de bază ale Fundaţiei Soros România erau acordarea de finanţare actorilor societăţii civile şi persoanelor care doreau să studieze în strainătate. În funcţie de programele pe care le derulau, organizaţiile neguvernamentale puteau primi de la 3.000 de dolari, până la peste 50.000 de dolari, iar mii de români au fost ajutaţi să plece la studii in afara ţări.

„Consider că românii care studiază acum în străinătate ar trebui să revină în ţară, însă doar după ce apucă să se formeze din punct de vedere profesional. Totuşi, este alegerea fiecăruia. Nu cred că astăzi se mai pune problema de <<brain drain>> şi <<brain gain >>. În prezent, te poţi întoarce mult mai uşor în ţară decât puteai în trecut. Însă, ca să te întorci, trebuie să ai un alt climat economic în România. Un climat care să-ţi creeze oportunităţi”, menţionează directorul executiv al  fundaţiei Soros România.

În 1999, fundaţia a încetat să mai acorde sprijin românilor care îşi doreau să studieze în străinătate.

În afara fundaţiei din România, miliardarul american nu va mai finanţa direct nici organizaţiile neguvernamentale din Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia şi Letonia. Măsura va intra în vigoare tot anul viitor.

„Nu este vorba neapărat de o ieşire a domnului Soros din Europa Centrală şi de Est, ci de o repoziţionare la nivel global. A realocat anumite resurse către alte zone cu probleme”, subliniază Petrescu.

George Soros a regândit distribuirea resurselor financiare destinate fundaţiilor din Europa Centrală şi de Est prin înfiinţarea Open Society Intiative for Europe (OSIFE), care va gestiona toate programele derulate de OSF la nivelul Uniunii Europene (UE).

Planurile miliardarului american în privinţa investiţiilor operate în România au devenit vizibile încă din 2010, când şcoala de afaceri CEU Business School, printre fondatorii căreia se numără şi George Soros, a hotărât să iasă de pe piaţa locală şi să nu mai ţină programul de Executive Master of Business Administration (EMBA) care avea loc la Bucureşti.

În ceea ce priveşte viitorul fundaţiei Soros România, Gabriel Petrescu spune că este foarte probabil ca organizaţia să continue sub aceeaşi denumire ca şi până acum, pe care o are încă din 2007.

Chiar dacă ONG-ul nu va mai beneficia direct de fondurile alocate de George Soros prin intermediul OSF, fundaţia va continua să dezvolte proiecte de impact pe fiecare dintre zonele principale de acţiune:

● transparenţă şi bună guvernanţă;

● creşterea accesului la finanţările europene (cu aplicabilitate pentru fondurile care vor fi alocate României de către UE în perioada 2014 – 2020);

● migraţie, imigraţie şi dezvoltare locală;

● integrarea romilor la nivel naţional;

● intervenţie în comunităţi (prin ridicarea de locuinţe şi construirea efectivă a unor comunităţi).

Fundaţia Soros România îşi va asigura bugetul necesar implementării proiectelor viitoare atât prin atragerea de fonduri europene, cât şi prin intermediul altor finanţări private.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *