Întreprinderile sociale şi unităţile protejate au intrat deja în febra sărbătorilor de iarnă. Angajaţii pregătesc de luni bune produsele pentru Crăciun, pe care le vor vinde, în special, salariaţilor din companii şi la târgurile de sezon.
Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro
Cât efort uman şi financiar presupune pregătirea unor produse de sezon în întreprinderile sociale şi în unităţile protejate? De unde putem cumpăra aceste produse? Ce preţuri vor avea? Care sunt aşteptările privind vânzările de sărbători?
AlTreileaSector.ro a contactat cinci organizaţii care ne oferă informaţii despre produsele şi aşteptările lor pentru luna decembrie.
La Aestuarium, întreprinderea socială deţinută de Fundaţia Estuar, angajaţii (persoane adulte cu probleme de sănătate mintală) aşteaptă Crăciunul încă din luna august. Atunci a început producţia obiectelor pentru sărbătorile de iarnă.
„Cu două-trei săptămâni înainte de începerea producţiei propriu-zise a obiectelor pentru Crăciun, am făcut o mulţime de teste, pentru a ne decide ce anume vom comercializa”, afirmă Roxana Prodan, coordonatoarea activităţilor de economie socială ale Fundaţiei Estuar. “Am pregătit diverse tipuri de lumânări, trăistuţe, decoraţiuni pentru pomul de iarnă, cutii decorative, felicitări şi săculeţi aromatici. Pentru fiecare categorie de obiecte, s-au produs între 50 şi 100 de bucăţi. Preţurile produselor pornesc de la un leu şi pot ajunge până la 200 – 300 de lei.[…] Am investit în jur de 10.000 de lei pentru materia primă necesară producerii obiectelor. Sperăm ca, după vânzare, să ne dublăm investiţia”, menţionează Prodan.
Produsele Aestuarium vor fi comercializate la târgurile pe care le organizează companiile, de exemplu Volksbank sau DB Schenker, pentru angajaţii lor. Totodată, Aestuarium va participa şi la Târgul Cadourilor de Crăciun de la centrul expoziţional Romexpo, din Capitală.
Spre deosebire de întreprinderea socială înfiinţată de Fundaţia Estuar, unitatea protejată Util Deco, cu ateliere în Iaşi, Târgu-Mureş şi Constanţa, parte a fundaţiei „Alături de Voi” România, nu a investit o sumă fixă pentru producţia obiectelor de Crăciun. „La noi în ateliere este un flux continuu de producţie şi de aceea nu avem un buget dedicat fabricării produselor de Crăciun”, spune Mihaela Munteanu, director de comunicare şi dezvoltare în cadrul fundaţiei.
Util Deco îşi promovează produsele pentru sărbători printr-un newsletter, prin mesaje periodice trimise unor grupuri de discuţie şi prin cataloage. „Avem trei canale principale de comercializare a produselor pentru Crăciun: contracte pe zona de business, contracte cu persoane fizice şi prin intermediul magazinului online propriu. De asemenea, vom participa şi la câteva târguri”, precizează Munteanu. Preţurile produselor variază între 7 lei şi 20 de lei. Cei 35 de beneficiari ai Util Deco, care lucrează în trei ateliere, au produs de la globuri din polistiren pictate manual, până la costume pentru copii şi confecţii adaptate la specificul sărbătorilor de iarnă.
Produsele cu preţuri mici sunt baza întreprinderii sociale a Asociaţiei ACSIS. Angajaţii au realizat, până acum, circa 300 de produse – decoraţiuni, jucării marionete din materiale textile şi felicitări. Obiectele costă între 3 şi 15 lei. Ca şi în cazul Util Deco, întreprinderea socială va comercializa produsele la târgurilor organizate de diverse companii. „Vom merge şi la târguri de sărbători, atâta vreme cât nu ni se va percepe o taxă de participare”, spune Iuliana Vulpeanu, coordonatoarea întreprinderii sociale.
Producţia obiectelor pentru Crăciun a început în octombrie şi, de atunci, asociaţia a încercat să le promoveze pe reţeaua de socializare Facebook, pe blog şi prin intermediul unui newsletter. „Nu ne-am făcut un calcul privind banii pe care îi vom obţine din vânzarea produselor. Vom vedea acest lucru la momentul potrivit”, adaugă Vulpeanu.
Există şi organizaţii neguvernamentale care nu au o întreprindere socială, dar produc obiecte de sezon cu beneficiarii, aşa cum este cazul asociaţiei Autism Baia Mare. „Până acum am făcut doar câteva zeci de produse: globuri din polistiren, tablouri şi felicitări. La realizarea produselor au contribuit atât copiii care beneficiază de serviciile asociaţiei, cât şi voluntari”, afirmă Luana Tămăşan, care coordonează un atelier de arte combinate din cadrul asociaţiei. Asociaţia a cheltuit doar 200 – 250 de lei pentru materia primă necesară fabricării produselor de Crăciun şi speră să-şi dubleze investiţia. „Cu banii pe care îi vom obţine din vânzarea produselor pentru Crăciun vom cumpăra diverse materiale pentru copii”, menţionează Tămăşan.
Preţurile produselor nu depăşesc 15 lei, iar organizaţia le promovează pe Facebook şi într-un magazin online propriu. „Nu ştiu sigur dacă vom apuca să expunem produsele pe magazinul online, pentru că sperăm să le vindem destul de repede. Vom participa la diverse evenimente locale şi acolo vom comercializa produsele noastre”, mai spune Tămăşan.
În vreme ce anumite organizaţii neguvernamentale produc obiecte destinate Crăciunului, chiar dacă nu au o întreprindere socială sau o unitate protejată, aşa cum este cazul asociaţiei Autism Baia Mare, alte ONG-uri, cum ar fi Fundaţia Ruhama, decid să nu exploateze perioada sărbătorilor de iarnă, chiar dacă dispun de o întreprindere socială. În prezent, sunt oprite activităţile de producţie ale fundaţiei care, de regulă, produce împletituri din nuiele.
În concluzie, din cele spuse de reprezentanţii organizaţiilor intervievate, aflăm că întreprinderile sociale şi unităţile protejate nu au avut posibilitatea de a intra cu produsele în hypermrketuri, nu produc cantităţi foarte mari, dar nici nu se aşteaptă să realizeze venituri consistente. Totuşi, persoanele care doresc să cumpere produsele întreprinderilor sociale, le vor găsi la preţuri mai mici decât media pieţei, însă trebuie să ajungă la târgurile de sezon sau să propună angajatorilor să organizeze un târg de produse chiar la locul lor de muncă.