Recent News
O zi din viața unei persoane bolnave mintal

Multe dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală din România își trăiesc viața închise în spitale de psihiatrie sau sub protecția exagerată a familiilor lor. Astfel, procesul de vindecare și integrare a acestora în societate eșuează.

Liviu Florea , redactor-șef AlTreileaSector.ro

În România sunt peste 113.500 de persoane (adulți și copii) cu dizabilități mintale, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități (ANPH). Dintre aceștia, aproape 10.000 sunt instituționalizați. Totodată, România are 387 de instituții publice de asistență socială pentru adulți cu dizabilități (indiferent de dizabilitate), de care beneficiază puțin peste 19.200 de persoane.

“Deodată, într-o zi, Lucian a devenit schizofrenic. Contactul lui cu realitatea s-a rupt. A pierdut totul. Și-a pierdut locul de muncă și, odată cu ea, statutul, și-a pierdut soția și copilul și, mai rău, s-a pierdut pe sine. Schizofrenia este perfidă. .Este probabil singura boala care iti poate lua totul.De o vreme,Lucian si-a pierdut rațiunea,memoria,atenția,capacitățile.La limită schizofrenia îți poate taia respirația.Nu a fost cazul lui. .” Aceasta face parte din viața lui Lucian, un fost broker de succes care de atunci a devenit schizofrenic. Povestea sa completă poate fi găsită pe site-ul Fundației Estuar, organizație neguvernamentală înființată în urmă cu 20 de ani, care oferă „opțiuni sociale și alternative pentru adulții cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea acestora în comunitatea românească”.

Majoritatea bolnavilor mintal din România, adică persoanele care, de-a lungul vieții, au avut cel puțin o problemă de sănătate mintală, își trăiesc zilele fie închiși în spitale de psihiatrie, fie acasă.

La nivel global, 350 de milioane de oameni suferă de depresie

25% din populația Europei suferă de depresie sau anxietate

România are peste 113.500 de persoane cu dizabilități mintale

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *