Specialiştii în economiei socială din România au conceput o serie de recomandări pentru dezvoltarea sectorului. Multe dintre ele surprind prin originalitate.
Printre propunerile inedite se numără şi demararea unui sistem similar programul “Prima Casă”, care să ajute întreprinderile sociale să obţină credite.
„Riscul de creditare este în prezent 100% pentru toţi agenţii economici care apelează la piaţa financiar-bancară. Din cauza conturilor de provizioane care trebuie obligatoriu create în funcţie de suma împrumutată, accesul la sistemul de creditare este limitat. Similar programelor <<Prima Casă>> sau <<Banca pentru locuinţe>> se poate adopta un sistem de garantare guvernamentală care să faciliteze întreprinderilor sociale accesarea pieţei financiar-bancare. Recomandăm elaborarea unei metodologii de încadrare a întreprinderilor sociale în procedurile de evaluare a riscului de credit”, se arată în „Raportul de Recomandări al Economiei Sociale România 2013”, realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România.
Studiul evidenţiază că în România nu există o politică bancară specifică iniţierii, susţinerii şi dezvoltării economiei sociale. „Conform specialiştilor în incluziune socială consultaţi în proiect, dificultăţile/reticenţele în acordarea creditelor provin din lipsa unei reglementări privind formele juridice al ES (economiei sociale – n.red.)”, potrivit sursei citate.
Formele juridice ale economiei sociale ar putea fi reglementate prin intermediul legii economiei sociale. 96,6% dintre respondenţii activi în ES consideră că trebuie adoptată o lege a ES. Actul normativ ar defini domeniul, ar reglementa activităţile economiei sociale şi „ar permite adoptarea unor mecanisme financiare de sprijin”. Legea economiei sociale, aflată în lucru, ar trebui să fie gata anul viitor, după cum a anunţat recent Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.
În continuare, vă prezentăm şi celelalte recomandări ale specialiştilor în economie socială, prezentate în „Raportul de Recomandări al Economiei Sociale România 2013”:
• informarea entităţilor de economie socială cu privire la resursele de finanţare şi la programele europene, menţionarea întreprinderilor sociale în rândul solicitanţilor eligibili şi asigurarea asistenţei tehnice pentru solicitanţii eligibili sunt esenţiale;
• evaluarea eficienţei reglementărilor privind funcţionarea întreprinderilor sociale şi ocuparea grupurilor vulnerabile;
• identificarea unor mecanisme de susţinere financiară a tuturor întreprinderilor sociale, în special, dar nu exclusiv, a întreprinderilor de inserţie socială;
• scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul întreprinderilor sociale cu un număr minim reglementat de angajaţi care respectă condiţia ca minimum 75% din fondul obţinut prin scutire să fie reinvestit pentru reorganizare sau pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice, maşini, utilaje, instalaţii de lucru şi/sau amenajarea locurilor de muncă;
• elaborarea unei strategii naţionale de dezvoltare a economiei sociale;
• includerea economiei sociale în strategiile regionale/judeţene de dezvoltare;
• introducerea unui sistem de bonusuri de donaţii, astfel încât oricine donează sau cotizează către fondurile de creditare-finanţare a economiei sociale, primeşte bonusuri pe care le poate utiliza în achiziţionarea unor produse sau servicii oferite de întreprinderile sociale.
Realizarea raportului s-a bazat pe două cercetări cantitative, la care au participat specialişti în economie socială şi profesionişti în incluziune socială. Datele au fost colectate în perioada octombrie 2012 – martie 2013.