De 11 ani, Fundaţia Alături de Voi din Iaşi ajută persoanele cu dizabilităţi, grupurile vulnerabile şi persoanele afectate de HIV/SIDA să nu mai fie privite ca “beneficiari”, ci ca o sursă de angajaţi de succes pentru piaţa muncii.
Anamaria Blanaru, colaborator AlTreileaSector.ro
Angela Achiţei se află de 11 ani la conducerea Fundaţiei Alături de Voi din Iaşi, implicându-se în asistenţa socială din anul 1997. Fundaţia Alături de Voi este o organizaţie neguvernamentală care are ca misiune incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor afectate de HIV/SIDA şi a celor cu dizabilităţi sau provenind din grupuri vulnerabile. Beneficiarii lor au acces la cursuri de specializare, de consiliere şi ajutor în găsirea unui loc de muncă.
AlTreileaSector.ro a invitat-o pe doamna Achiţei să ne vorbească despre felul în care beneficiarii organizaţiei devin, în timp, resurse pe piaţa muncii si cum reuşesc sa iasă din cercul vicios provocat de afecţiunea sau condiţia socială în care se află.
ATS: Oferiţi un program de formare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi. Ce se întâmplă în acest program?
Avem 11 ateliere, în Iaşi, Constanţa şi Târgu Mureş, în care formăm în şapte domenii: croitorie, legăturie, tipografie, calculatoare IT, artizanat, pictură şi confecţionare lumânări decorative. Trei dintre aceste ateliere sunt acreditate CNFPA. Anual avem în cele trei centre în jur de 250 de tineri care accesează aceste cursuri. Un curs durează cam între şapte şi douăsprezece luni până ce se finalizează, pentru că sunt cursuri adaptate la nivelul de înţelegere a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor dezavantajate, tineri care vin din centre de plasament, copii, respectiv tineri din familii dezorganizate, săraci sau persoane din mediul rural. Noi avem acum 35 de tineri cu dizabilităţi angajaţi. Am investit în tineri pentru că şi aici există o problemă a şomajului, am transformat dizabilitatea în abilitate şi am oferit un exemplu că persoanele cu dizabilităţi pot fi angajaţi de succes.
ATS: Unde se pot informa potenţialii clienţi despre produsele realizate în ateliere?
Le promovăm pe magazinul nostru online www.utildeco.ro, şi avem de asemenea un departament de vânzări. Venind din sfera socială, ne-am dat seama că noi nu ştim să facem business; fiind foarte importantă finalitatea acţiunilor noastre, ne-am angajat oameni competenţi în vânzări. Avem patru oameni angajaţi pe vânzări în Iaşi, Constanţa şi Târgu Mureş. Şcolile generale şi liceele sunt unii dintre clienţii noştri. Facem de asemenea tot ce înseamnă tipografie, documente tipizate. Prin atelierul de pictură pe care încercăm să-l valorificăm facem şi decoraţiuni interioare; avem echipament de tăiat polistiren în care facem ţigle, elemente pentru hărţi sau ce îşi mai doresc profesorii. De asemenea, ne-am organizat o gamă de servicii de organizare evenimente, facem cursuri festive pentru liceeni şi studenţi, la atelierul de croitorie facem robe, toci, eşarfe personalizate. Asigurăm totul, de la partea de invitaţii la partea de organizare efectivă a evenimentului, protocol, inclusiv albume foto, filmări prelucrate. Promovăm aceste servicii în rândul elevilor şi studenţilor pentru că, în primul rând, le dezvolţi obişnuinţa de a cumpăra servicii de la unităţile de economie socială, pe de altă parte dai un produs de care au nevoie, calitativ. Am venit chiar şi cu oferte speciale pentru ei, în sensul în care dacă aduceau la rândul lor comenzi beneficiau de un discount, banii respectiv îi dădeam cash ca o formă de stimulare financiară pentru a aduce contracte.
ATS: Când termină cursurile, absolvenţii sunt consiliaţi la angajare?
La cerere facem şi mediere pe piaţa muncii, pentru că mare parte din aceste persoane sunt seropozitive HIV, şi e vorba de confidenţialitate. În momentul în care merg eu, ca organizaţie, la un angajator să-i facilitez o mediere, automat se asociază cu domeniul de specializare a fundaţiei. Noi, cei din Fundaţia Alături de Voi, suntem cunoscuţi pentru programele oferite persoanelor seropozitive HIV. Existând un risc de dezvăluire a diagnosticului şi de respingere din partea angajatorului a unei persoane infestate HIV, am optat să facem acest serviciu doar la cererea beneficiarilor.
ATS: Care sunt sectoarele în care au reuşit să se angajeze? Aveţi o statistică a sectoarelor în care beneficiarii cursurilor de formare se pot angaja mai uşor?
Cel mai mult în croitorie pentru că încă este cerere. Legătoria, tipografia încep să ia amploare pentru că suntem printre puţinii formatori din ţară care putem să dăm diplome acreditate CNFPA (Consiliul naţional de formare profesională a adulţilor), fiind puţini formatori pe acest segment. În cadrul acestui atelier am dezvoltat o componentă de arhivare documente; facem arhivare pentru clienţi, avem echipe mobile care merg la sediul clienţilor, şi atunci experienţa pe care au dobândit-o prin formare îi ajută foarte mult să-şi găsească un loc de muncă. Ar mai fi artizanat, confecţionarea de lumânări decorative, care mai au succes.
ATS: Cei care cumpără produse fabricate în unităţile fundaţiei conştientizează ajutorul pe care îl dau, astfel, beneficiarilor fundaţiei?
Povestea în România încă nu vinde. Vinde preţul, vinde calitatea produsului, promptitudinea, încrederea pe care o dobândeşti în timp, şi cam 5% vinde povestea, colegii mei de la vânzări zic cam 3%, dar eu încerc să fiu mai optimistă. Noi am conştientizat importanţa vânzărilor, avem şi oameni de marketing, avem site-ul cu magazin online. Dar este dificil deoarece comerţul în România merge încă pe relaţii, pe alte interese decât cele economice.[…]O problemă este şi imaginea pe care o au unităţile protejate (la nivel naţional există aproximativ 700 aprobate şi doar aproximativ 50 fac angajări) deoarece multe dintre ele fac doar intermediere, „plimbă facturi” şi ne lovim de lucrul acesta pe piaţă.
ATS: Cum încurajaţi potenţialii beneficiari să apeleze la dumneavoastră?
Orice angajator sau orice persoană fizică poate face această integrare în mai multe moduri, oportunităţi există, trebuie să vrea să le valorifice.
- Să oferi şanse egale celui de lângă tine e foarte important. Chiar dacă e o persoană seropozitivă şi stai în cameră cu ea, ca student nu trebuie să te panichezi şi să începi să faci demersuri să-l dai afară din cameră că te poate infecta; te informezi şi realizezi că nu există riscuri atâta timp cât ai un comportament responsabil.
- La nivel de angajator, dacă porneşti de la premisa că o persoană are o dizabilitate şi nu poate face produse de calitate, atunci e evident că niciodată nu vei oferi şansa să angajezi astfel de persoane; să oferi o oportunitate şi să vezi dacă e aşa sau nu şi dacă alţii fac lucrul acesta şi se pricep mai bine decât tine.
- Sprijină prin achiziţionarea de produse şi servicii făcute de ei şi acordă o şansă să vezi că aceste produse sunt competitive pe piaţă, că ştiu să-ţi vândă produse de care ai nevoie, şi că partea ta de bani pe care ai investit-o acolo are o destinaţie foarte clară.
Sunt nişte principii simple de viaţă până la urmă şi, mai ales, trebuie luat în considerare că atitudinea naşte viitorul.