Recent News
O antreprenoare vinde bunătate în plicuri de ceai

Mihai este pacient la Institutul Oncologic București și visează să facă baie la el acasă. Alina speră să-i îndeplinească dorința printr-o cană de ceai aromată cu fapte bune.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Alina Țiplea și Daniela Staicu s-au cunoscut în primăvara lui 2013, la un „ceai aromat cu fapte bune”, în Centrul Vechi al Capitalei. „Între noi două a fost chimie. Am venit la recomandarea unei prietene, am cunoscut-o pe Alina, mi-a plăcut ce face și așa am ajuns să lucrăm împreună”, spune Daniela, o tânără de 30 de ani. În prezent, cele două conduc Merci Charity Boutique, un spațiu aflat în Centrul Vechi din București, care combină, în câțiva metri pătrați, un magazin caritabil, o ceainărie și un anticariat.

Merci Charity Boutique

„Buticul cu fapte bune” funcționează după următorul scenariu: doritorii vin și donează haine, cărți, tablouri și alimente, iar Alina și Daniela comercializează produsele primite, ca să ajute alți oameni care fie sunt bolnavi, fie au o situație socială dificilă. Vânzarea nu urmează un model clasic, pentru că produsele nu au un preț. Clienților li se recomandă să facă o anumită donație, pentru fiecare bun de care sunt interesați. Donațiile sugerate pornesc de la câțiva lei, pentru un „mercișor”, și pot ajunge până la 950 de lei, pentru un scaun clasic. Donația medie este de 15 lei, iar într-o lună bună, fetele au „vânzări” de 15.000 de lei, în vreme ce într-o lună slabă, nu primesc mai mult de 5.000 – 6.000 de lei. Cele două donează cam tot ceea ce încasează lunar, mai puțin banii de chirie, adică 500 de euro (aproximativ 2.200 de lei). Alina este singurul angajat al magazinului, dar nu trăiește din banii Merci Charity Boutique, ci din orele de balet pe care le predă la mai multe grădinițe din București. În schimb, Daniela este plătită, până în august, de Fundația Vodafone România, prin intermediul programului „Voluntar de profesie”. Daniela a început să lucreze alături de Alina, fondatoarea buticului caritabil, în decembrie 2014, după ce mai bine de șase ani a lucrat la organizaţia Junior Achievement România.

Drumul banilor

„Banii pe care îi donăm nu ajung niciodată în mâinile celor pe care îi sprijinim. Noi încercăm să identificăm o nevoie, pe care apoi să o acoperim”, explică Alina, 33 de ani. În principal, donațiile ajung la cazurile medicale și sociale grave. Cele două femei, care se recomandă ca antreprenoare sociale, colaborează cu asociația P.A.V.E.L.,  o organizație neguvernamentală a părinților cu copii bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave. „În principal, colaborăm cu cei de la asociația P.A.V.E.L., care lucrează în Institutul Oncologic București. Încercăm să găsim soluții împreună pentru a-i ajuta pe cei cu probleme grave de sănătate. De asemenea, ne implicăm și în acele cazuri care ajung la noi prin intermediul prietenilor, o sursă sigură de informații”, precizează Alina.

Unul dintre proiectele pentru care Alina și Daniela încearcă să strângă bani în prezent este „Baia lui Mihai”. Mihai, 14 ani, unul dintre copiii internați în Institutul Oncologic București, care locuiește în comuna Giuvărăști (județul Olt), le-a transmis celor două că nu mai vrea să meargă la toaletă în curte și că își dorește foarte mult să aibă o baie în casă. „Avem nevoie de materiale de construcție și de 1.000 de euro pentru plata meșterului care va executa construcția. Sperăm să reușim să strângem această sumă cât mai repede”, afirmă Daniela.

La prânz cu președintele   

Mai mult de jumătate din încasările lunare ale magazinului caritabil – ceianărie – anticariat provin din vânzarea de ceaiuri și alte produse puse la bătaie de French Caffe, localul de la parterul Merci Charity Boutique, care se regăsesc și în meniul buticului cu „fapte bune”. Pentru fiecare băutură și mâncare din cafenea pe care reușesc să o vândă în magazinul caritabil, Alina și Daniela primesc o donație din partea proprietarilor cafenelei, care dețin și spațiul în care se află Merci Charity Boutique.

Totodată, pe lângă vânzarea directă a obiectelor din butic, fetele suplimentează veniturile afacerii sociale prin diverse evenimente pe care le organizează, cum ar fi seri de film, cursuri de training, concerte sau prânzuri cu diverse personalități. Jucătorul de tenis Horia Tecău și actorul Marius Manole au acceptat până acum să ia masa cu câte doi admiratori, care au donat, fiecare, în jur de 100 de euro, bani care au ajuns în contul magazinului caritabil. „Ne dorim să continuăm acest <<charity lunch>>, cu o frecvență lunară. Avem mai multe idei de personalități pe care vrem să le invităm. Ne gândim să-i propunem chiar și președintelui să participe la un prânz caritabil”, declară Alina.

De la stânga la dreapta: Daniela Staicu, Marius Manole, Alina Țiplea

Cele două și-ar dori să organizeze anual, o „săptămână a faptelor bune”. „Deocamdată, lucrăm la această idee”, menționează Daniela.

Cum a început totul

Alina, o absolventă de arte originară din Iași, a rămas fără loc de muncă în 2010, după ce angajatorul pentru care lucra și-a închis porțile. Atunci a decis să pună în aplicare o idee pe care o avea de ceva timp: înființarea unui spațiu cultural dedicat tinerilor artiști. A vrut să redeschidă Grădina de Vară Capitol, aflată în apropierea parcului Cișmigiu, din București, dat totul a picat, pentru că „altcineva a avut un interes mai mare”. Ulterior, Alina a început să organizeze diverse evenimente caritabile pentru care își invita prietenii să-i doneze lucruri, pe care apoi le sorta și le dădea mai departe unor centre sociale. După mai multe reprize de donații, Alina a realizat că poate valorifica altfel „cadourile” prietenilor. Așa a apărut ideea unui unui butic caritabil combinat cu pasiunea ei pentru ceai.

Peste spațiul din Centrul Vechi a dat absolut întâmplător. „Eu stau în centrul Bucureștiului de câțiva ani buni și, într-o zi, am văzut un anunț de închiriere. Am venit și am vorbit cu proprietarii spațiului, chiar dacă nu aveam bani pentru un astfel de loc. Le-am explicat că am un ONG (Asociația Merci Charity Boutique, înființată în 2012 – n.red.) și le-am spus ce îmi doresc să fac. Am avut o discuție, apoi încă una și le-a plăcut ideea mea. Dar a venit momentul în care trebuia să dau avans pentru închirierea spațiului. Cum nu aveam toți banii, l-am sunat pe Peter Berta (director executiv la Fundația Post-Privatizare – n.red.). El cunoștea idea mea, îi plăcea și a ales să mă susțină cu o parte din chiria pe primele trei luni”, povestește Alina.  Astfel, la sfârșitul lui 2012, se năștea Merci Charity Boutique.

Produse Merci Charity Boutique

Alina a dat „sfară în țară” și a început să primească din ce în ce mai multe donații. Donatorii sunt de toate vârstele și categoriile sociale. La fel și cumpărătorii. Din 2012 și până în prezent, produsele donate s-au înmulțit, iar donatorii magazinului caritabil au devenit mai responsabili. „Oamenii au început să înțeleagă că a dona nu înseamnă sa-ți faci curat în șifonier și să dai tot ceea ce nu mai folosești tu. Mai bine dai mai puțin și lucruri de calitate. Trebuie să avem respect față de cei cărora le donăm, pentru că ne dorim ca ei să nu primească haine rupte, murdare, pătate sau scămoșate”, declară Alina.

Planuri de extindere

Alina și Daniela vor să extindă afacerea caritabilă cu un magazin second-hand, dedicat oamenilor foarte săraci dintr-un cartier mărginaș al Capitalei, care să își poată cumpăra haine „la mâna a doua”, dar în stare foarte bună, cu doar câțiva lei. De asemenea, tinerele își doresc și o „căsuță a faptelor bune”, un spațiu care să vină în completarea magazinului caritabil. „Ne dorim o casă în care să avem suficient loc pentru tot ceea ce facem noi. Într-o astfel de casă am avea mai mult spațiu pentru magazin și am putea expune produse de la meșteri sau artiști locali, care altfel nu se pot promova. De asemenea, în respectiva casa am putea avea și un atelier de croitorie, care ar funcționa ca o afacere socială”, explică Daniela.

Cele două nu au bani, deocamdată, pentru niciuna dintre cele două idei, însă pentru „căsuța faptelor bune” au decis să aplice cu un proiect într-o competiție de finanțări acordate  de ING Bank.  Proiectul lor a ajuns în etapa finală de jurizare. „Chiar dacă nu vom obține finanțarea, nu vom renunța la acest proiect”, mai spune Alina.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *