Recent News
Misterul subvenţiilor pentru servicii de asistenţă socială

Unele ONG-uri care oferă servicii de asistenţă socială au primit mai puţini bani de la stat, comparativ cu anii trecuţi. Reprezentanţii Ministerului Muncii arată cu degetul ONG-iştii şi spun că nu şi-au făcut bine treaba.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, care furnizează servicii de asistenţă socială, au primit mai puţine subvenţii din bugetul central decât în anii trecuţi. Astfel, ONG-iştii se văd nevoiţi să facă rost de bani din alte surse, pentru a-şi putea ajuta, în continuare, beneficiarii. De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale apreciază că problema este în curtea celor care au solicitat subvenţiile.

Caritas Alba-Iulia a decis să reacţioneze public la diminuarea fondurilor. Într-un articol publicat pe website-ul propriu, semnat de directorul Caritas Alba-Iulia, se arată că organizaţia a primit cu peste 1,3 milioane de lei (300.000 de euro) mai puţin decât solicitase. Situaţia „pune în pericol asistenţa acordată mai multor mii de nevoiaşi din Transilvania”. „Nu ne-au spus de ce ne-au dat mai puţin bani, ci doar că atât se aprobă. Sunt însă mai multe organizaţii într-o situaţie ca a noastră”, afirmă Gyorgi Peter, director departament socio – medical la Caritas Alba-Iulia.

O altă organizaţie care a primit mai puţini bani de cât a solicitat este Fundaţia Crucea Alb – Galbenă. „Pentru noi a fost şocant, pentru că am primit o sumă mult mai mică decât cea pe care o doream. Noi aveam nevoie de subvenţii pentru 250 de beneficiari şi am primit doar pentru 50. Nu ne-au spus de ce nu ne-au dat toţi banii, dar nici noi nu am întrebat”, spune Mihaela Văduva, director programe în cadrul fundaţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că organizaţiile neguvernamentale care au primit mai puţini bani decât doreau, au făcut greşeli în procesul de solicitare a fondurilor. „Ministerul Muncii nu a redus valoarea subvenţiilor acordate ONG-urilor care oferă servicii de asistenţă socială. Bugetul alocat pentru 2014 este la un nivel similar celui de anul trecut. Mai mult chiar, ne-au mai rămas de cheltuit circa două milioane de lei din bugetul pentru 2014, bani pe care îi vom pune la dispoziţia furnizorilor de servicii de asistenţă socială în perioada următoare. De asemenea, nu s-au schimbat nici legea în baza căreia se acordă subvenţiile şi nici criteriile de acordare a finanţării. Este posibil ca anumite ONG-uri să nu fi cerut corect subvenţiile şi de ce aceea să nu fi primit banii respectivi”, explică Lăcrămioara Corcheş, director general la Direcţia Generală Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Muncii.

Pentru a verifica explicaţia oferită de Corcheş, am luat legătura şi cu o organizaţie care a primit suma solicitată: Samusocial România. Samusocial se ocupă cu reintegrarea socială a celor fără adăpost. „Noi nu am avut niciun fel de probleme cu aceste subvenţii. Am primit exact banii pe care i-am cerut. Este posibil ca organizaţiile care nu au beneficiat de sumele pe care le-au cerut să nu fi respectat integral procedurile de aplicare”, declară Sabina Nicolae, director executiv Samusocial România.

Totuşi, organizaţiile neguvernamentale care nu au primit suficiente fonduri anul acesta, nu sunt începătoare în ceea ce priveşte procedurile pentru solicitarea banilor de la stat. Ceea ce le rămâne de făcut în situaţia dată, este doar să atragă finanţări din alte surse. Caritas Alba Iulia va apela, cu precădere, la fondurile puse la dispoziţie de autorităţile locale, în vreme ce Fundaţia Crucea Alb – Galbenă are în vedere atât finanţatorii publici locali, cât şi finanţatorii privaţi.

Reprezentanţii Caritas Alba – Iulia vor face o vizită la Bucureşti în perioada următoare, pentru a discuta cu oficialii din Ministerul Muncii şi pentru a primi o explicaţie clară a situaţiei.

Legea care le permite furnizorilor de servicii de asistenţă socială să beneficieze de subvenţii de la autorităţi publice a fost publicată în 1998. În actul normativ este stipulat că „asociaţiile şi fundaţiile române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, pot primi subvenţii alocate de la bugetul de stat sau, după caz, de la bugetele locale, care vor fi utilizate, în exclusivitate, pentru serviciile de asistenţă socială acordate persoanelor care, potrivit dispoziţiilor legale, au dreptul să beneficieze de acestea”.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *