Recent News
Împreună creştem finanţarea serviciilor sociale!

Confederaţia Caritas România sprijină persoanele vulnerabile și ONGurile din domeniul social prin petiţia DA Servicii Sociale!

Petiţia, disponibilă aici: petitieonline.com/da_servicii_sociale, solicită Guvernului României să crească bugetul disponibil la nivel central pentru servicii sociale, cu 0,3% pe an din PIB până în 2020.

Deși statisticile oficiale prezintă cifre alarmante referitor la riscul de sărăcie și excluziune socială în care află peste 40% dintre cetățenii României, Guvernul nu a luat, în ultimii ani, nicio măsură concretă și sustenabilă pentru a crește accesul persoanelor vulnerabile la servicii care să ajute la depășirea situației de dificultate.

ONGurile din domeniul social au semnalat în repetate rânduri Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice situația de sub-finanțare cronică a sistemului serviciilor sociale din România, precum și nevoia dezvoltării acestui sector, și au făcut apel către miniștrii să abordeze cu prioritate tema finanțării acestor servicii; demersuri rămase fără răspuns.

Mass-media a prezentat deseori, de asemenea, cazuri grave de copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, părinți/familii aflate în dificultate ale căror drepturi elementare sunt încălcate, iar autoritățile locale ridică, neputincioase sau nepăsătoare, din umeri.

ONGurile – furnizori nonprofit de servicii sociale – au o experienţă de peste 20 de ani şi reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale din România și 49,5% din serviciile acreditate furnizate la nivel național. Cu toate acestea, accesul lor la fonduri publice este, de la an la an, din ce în ce mai limitat.

În perioada 2007 – 2014, în timp ce Comisia Europeană critica România pentru slaba capacitate instituţională în absorbția fondurilor europene şi pentru lipsa de coordonare între instituţiile şi departamentele implicate, ONGurile acreditate ca furnizori de servicii sociale erau nevoite să apeleze în continuare la finanțatori străini pentru a nu închide serviciile adresate miilor de beneficiari pe care îi aveau în grijă.

Ne dorim să strângem un număr cât mai mare de semnături de susținere a Petiției să convingem Guvernul să crească finanțarea pentru servicii sociale.

Petiţia poate fi semnată la următorul

link: petitieonline.com/da_servicii_sociale .

AlTreileaSector.ro susţine demersurile Confederaţiei Caritas România şi vă încurajează să semnaţi petiţia. Doar împreună putem construi societatea pe care ne-o dorim.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *