Recent News
Fata din ONG și muntele Everest
NGO 

Steliana urcă, în fiecare zi, câte 8.884 de metri şi se bucură de orice lucru pe care reuşeşte să-l finalizeze. Este un „ONG-ist cu două feţe” și se ancorează în toate experiențele de care are parte.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Întrebată despre ocupaţia ei, răspunde că este partner manager la TechSoup România, subsidiara locală a uneia dintre cele mai mari întreprinderi sociale tehnologice din lume, cu proiecte în 90 de ţări. Altfel spus, lucrează într-o organizaţie neguvernamentală care aduce tehnologia mai aproape de asociaţiile şi fundaţiile româneşti. Dar Steliana Moraru nu se mulţumeşte cu atât, chiar dacă are doar 24 de ani.

Din 2010 a început să prezinte emisiunea „Lume bună”, la Radio Lynx, și până acum a intervievat peste 125 de ONG-işti şi specialişti în Corporate Social Responsibility (CSR). Totodată, Steliana este doctorand în Ştiinţele Comunicării la Şcoala Doctorală din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), unde se implică în proiecte academice.

Pălăriile profesionale pe care le poartă în prezent o definesc, „chiar dacă, poate, nu sunt întotdeauna conectate”. „Fiecare îmi aduce un alt tip de satisfacție și contribuie la dezvoltarea mea din alte perspective. De pildă, la TechSoup, am ocazia să le ofer acces organizațiilor neguvernamentale la niște oportunități de care nu ar putea beneficia sau ar putea beneficia în condiții mai restrictive. Emisiunea radio mă ajută să cunosc oameni extraordinari, cu putere de muncă și suflet pe măsură, care pot deveni exemple pentru oricine. Iar mediul academic imi aduce rigurozitatea și disciplina pentru a-mi consolida fundația mea profesională, aducându-mi, totodată, noi perspective de evoluție și oportunitatea de a fi alături de oameni extrem de dedicați procesului de educație”, explică Steliana.

Lucrul în şi cu organizaţiile neguvernamentale reprezintă poate, cea mai puternică ancoră a Stelianei. S-a angajat imediat ce a început facultatea, iar primul său loc de muncă a fost în mediul privat. „Am renunțat la acel prim job pentru că nu mă reprezenta, nu îmi oferea oportunitățile de carieră pe care mi le doream și pentru că nu simțeam că poate fi o treaptă stabilă pe scara proprie de evoluție. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu apreciez lucrurile pe care le-am învățat la vremea respectivă, unele dintre ele fiindu-mi de un real ajutor astăzi”, afirma tânăra.

În 2008, înainte de a-şi face debutul pe piaţa muncii, a avut primul contact cu mediul neguvernamental, ca voluntar în cadrul Parlamentului European al Tinerilor. A urmat apoi o altă experienţă de voluntariat, pentru Asociaţia Sfântul Stelian, organizaţie care a decis să-i ofere un job full-time. „Trecerea de la zona corporativă la cea neguvernamentală, aș putea spune că, a fost o conjunctură potrivită, am fost omul potrivit, la locul potrivit și am găsit oamenii potriviți să îmi îndrume pașii”, menţionează Steliana.

Pasiunea pentru radio a descoperit-o treptat, cu fiecare emisiune şi fiecare „om de bine” pe care l-a cunoscut. Când a văzut anunţul pentru postul de moderator, s-a lăsat influenţată de moment şi s-a înscris pentru interviu. Atunci a luat una dintre cele mai bune decizii de până acum.

Colegii de la TechSoup România i-au acordat „votul lor de încredere” pentru activitatea sa jurnalistică. Nu consideră că meseria de moderator la postul radio o încurcă la jobul de bază. „Conectarea punctelor din cele două domenii se face firesc, regăsesc deseori resurse de dezvoltare pentru acestea în cealaltă sferă, iar ambele îmi oferă oportunitatea de a fi alături de oameni cu idei faine, care fac societatea noastră un loc mai bun”, adaugă Steliana.

Când are puţin timp liber scrie pe blog şi îşi exersează japoneza, pe care are de gând să o folosească la prima sa vizită în Ţara Soarelui Răsare. Blogul l-a început din dorinţa de a înţelege mai bine cum funcţionează o astfel de platformă electronică. „Mi-am dorit să devină un spațiu în care să pot împărtăși lucrurile pe care le găsesc interesante, cărțile pe care le citesc, lucrurile care mă ajută, în fond, să găsesc idei și să mă dezvolt, deoarece consider că, la un moment dat, vor de folos și altcuiva”, ne spune Steliana.

Recunoaşte că nu-i este uşor să pună în balanţă toate lucrurile pe care le face. Încă mai caută soluţia potrivită şi crede că găsirea echilibrului, de orice fel, nu se întâmplă pur şi simplu. Uneori trebuie să renunţi la anumite constante pentru a te bucura de altele, „dar, întotdeauna, este important să faci toate lucrurile care depind de tine să iasă bine”.

„Pe mine m-a ajutat mult și faptul că acesta este ritmul cu care sunt obișnuită, de mică, să fiu implicată în mai multe activități, mi-a dat o oarecare disciplină. Nu cred în multitasking, dimpotrivă, pe mine mă determină să îmi pierd concentrarea. Mă folosesc mult de tehnologie și de toate device-urile smart (n.red. – dispozitive inteligente) pe care le am pentru a-mi planifica activitățile, setarea dead-line-urilor (n.red. – termene limită), realizarea de <<to do lists>> (n.red. – liste cu lucruri de făcut)”, adaugă Steliana.

Nu se vede implicată într-un singur lucru ci, mai degrabă, un om care ştie să spună stop când ceea ce face nu o o mai defineşte. Dacă va găsi, la un moment dat, elementul despre care să poată afirma că pleacă din suflet, atunci îşi va dedica toate resursele în direcţia respectivă.

„Se spune că fiecare dintre noi are propriul munte de urcat. Eu consider că am propriul Everest. Acest lucru mă inspiră să îmi definesc obiective clare și să îmi trasez puncte în care doresc să ajung. Păstrez, însă, și un dram ne necunoscut, pentru oportunități și oameni noi”, conchide tânăra.

Dacă şi tu cunoşti ONG-işti „cu două feţe”, ne poţi transmite un mesaj pe adresa redacţiei, iar noi vom avea grijă să scriem despre ei.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *