Recent News
Educaţia sexuală, un subiect cu benzi desenate

„Când ar trebui să-mi încep viaţa sexuală?”. „Când îmi crește barba?”. „Ce fac dacă prezervativul s-a rupt?”. Sunt întrebări pe care tinerii din șase licee le vor elucida într-un mod nonformal și distractiv.

Pe toata durata anului 2014, elevii din şase licee din ţară vor putea afla mai multe informaţii despre subiecte încă tabu în România: sexul, sexualitatea, contracepţia sau bolile cu transmitere sexuală.

„Vrem să fim un sprijin pentru adolescenţi, să le oferim informaţii relevante pentru vârsta lor şi să le răspundem la întrebările legate de sănătate, pentru care nu au răspuns, sau nu găsesc răspuns. Ne dorim să prevenim noi cazuri de infecții cu HIV sau boli cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor şi să îi facem să fie mai atenţi când vine vorba despre decizii legate de începerea vieţii sexuale”, spune Bogdan Istrate, coordonator programe la Asociaţia Semper Musica, organizaţia neguvernamentală care va implementa proiectul „Doar eu şi atât!” – finanţat de fundaţia americană MTV „Staying Alive Foundation”

„Fundatia MTV sprijină organizaţiile de mici dimensiuni, care dezvoltă proiecte cu ajutorul voluntarilor. Finanţarea maximă pentru un proiect este de 12.000 de dolari, dar asta este mai puţin relevant. Relevant este că MTV a crezut în proiectul nostru şi a văzut în acesta o valoare adaugată activităţii lor de acordare de finanţări”, explică Istrate.

România are una dintre cele mai ridicate rate din UE în ceea ce priveşte incidenţa sifilisului (Institutul Naţional de Sănătate Publică, 2012)

73% dintre infecţiile cu chlamydia, din UE, sunt înregistrate la tineri între 15 şi 24 de ani

(Institutul Naţional de Sănătate Publică, 2011)

Proiectul asociaţiei Semper Musica se va desfăşura în licee din Alexandria, Călăraşi, Curtea de Argeş, Giurgiu, Târgu Bujor şi Tecuci. „Dacă în oraşele mari precum Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Cluj astfel de activităţi continuă să se întâmple, în comunităţi mici precum cele incluse de noi în proiect, nu prea sunt organizate astfel de iniţiative, iar dacă se întâmplă, sunt unele punctuale, de obicei în licee bune. Am încercat să alegem licee în care aceste activităţi chiar să fie de folos, licee obişnuite, tehnologice sau industriale”, afirmă reprezentantul asociaţiei.

Proiectul „Doar eu şi atât!” va avea trei componente: sesiuni de informare şi de sensibilizare, o revistă de benzi desenate şi o platformă online. La sesiunile de informare şi de sensibilizare, echipa va merge în cele şase localități şi va petrece câte o săptămână în fiecare, unde va discuta cu toţi elevii liceelor alese.

Revista de benzi desenate a fost aleasă ca instrument în proiect pentru că astfel de publicaţii sunt populare în rândul adolescenţilor şi pentru că „toţi îşi doresc să fie eroi”. „Ceea ce facem diferit de această dată, este să alegem câte doi liceeni din fiecare oraş şi să îi facem eroi în lupta cu discriminarea. Deci vorbim de personaje reale, dar cu nume specifice eroilor de benzi desenate, care vor trece prin mai multe situaţii în lupta cu discriminarea. Revista va include şi părţi despre infecţia cu HIV, bolile cu transmitere sexuală sau contracepţie”, afirmă Istrate.

În ceea ce priveşte platforma online, ea nu va fi doar un website cu informaţie specifică despre HIV, bolile cu transmitere sexuală sau contracepţie. „Ne dorim ca website-ul să fie un sprijin real pentru orice adolescent care are întrebări pentru care nu găseşte răspuns în familie sau în cercul de prieteni: <<când este ok să îmi încep viaţa sexuală? >>, << cum spun nu partenerului când acesta refuză folosirea prezervativului? >> << când îmi creşte barbă? >> << ce înseamnă pubertatea? >>, << sexul neprotejat: riscuri>> sau << primul sărut>>”, mai spune Istrate.

Chiar dacă sunt în scădere de la an la an, bolile cu transmitere sexuală continuă să fie una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în România. Românii tineri sunt cei mai expuşi la bolile cu transmitere sexuală. Din totalul pacienţilor cu gonoree înregistraţi în 2012, aproape 16% au între 14 şi 19 ani, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *