Din 2007 până în prezent, multe ONG-uri au încercat să-și acopere deficitul financiar prin includerea în cursa de 19,2 miliarde de euro a fondurilor structurale puse la dispoziție României prin Fondul Social European (FSE). Cu toate acestea, unele organizații au întâmpinat dificultăți majore din cauza proiectelor în care au fost implicate.
„Fondurile structurale sunt” sărutul diavolului. „Întotdeauna le catalogez așa. Și nu este o expresie proprie, ci una folosită de un lider civic din Polonia. Cu fondurile structurale nu te poți dezvolta ca organizație. Fondurile structurale te omoară”, menționează Sibian.
ONG-urile au primit aprobare de finanțare pentru 434 de proiecte depuse între 2007 și 2013, potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii aprilie de Ministerul Fondurilor Europene. Valoarea totală a finanțării acordate a fost de 2,15 miliarde lei.
Multe organizații au făcut greșeala de a se concentra exclusiv pe atragerea de fonduri structurale, iar blocajele apărute în rambursarea banilor au avut un impact negativ major asupra activității ONG-urilor. „Am atras și fonduri europene, dar ideea este să nu accesăm foarte mult. Avem o regulă: să nu depășim 35% din bugetul organizației noastre dintr-o singură sursă”, precizează directorul FDSC.