Tinerii care vor să se pregătească de angajare în domenii legate de arhitectură, dezvoltare durabilă, protecția mediului, integrare socială, sănătate sau implicare civică, pot aplica pentru internshipuri de trei luni, în 70 de ONG-uri.
„Internul ideal (fată sau băiat) are deja computer şi acces la Internet, poate citi cel puţin o limbă străină (cu scopul de-a se documenta din experienţele altor ţări) şi nu strâmbă din nas când aude că suntem o organizaţie atât de mică, încât n-avem un birou (adică urmează să ne întâlnim doar la bibliotecă sau prin cafenele). Dacă are studii juridice, politice sau administrative la activ, internul/stagiarul ar putea chiar să depăşească idealul şi să devină un membru de bază al echipei EPAS!”. Aşa atrage interni Asociaţia EPAS, la cea de-a doua ediţie a programului „Internshipiada CRIM”.
La Internshipiada începută în ianuarie, s-au înscris 70 de organizaţii neguvernamentale care pun la bătaie 720 de poziţii de internship, pentru tineri „pasionaţi şi darnici, cu planuri, idei, vise şi opinii, curaj şi dorinţa de a schimba ceva în viaţa comunităţii”. „Stagiile vor dura trei luni şi (…) sunt neremunerate. Pentru cei ce se întreabă de ce să facă un internship neremunerat, răspunsurile sunt multiple. Însă primul care-mi vine în minte este că voluntariatul reprezintă o sursă de fericire. Iar acest lucru este dovedit ştiinţific”, spune Doina Vella, unul dintre responsabili proiectului Internshipiada CRIM, organizat de Miliţia Spirituală.
Un alt avantaj al stagiilor de internship, indiferent dacă se desfăşoară în organizaţii neguvernamentale sau în birourile unor multinaţionale, este acumularea de experienţă în vederea angajării ulterioare. „Din punctul meu de vedere, orice activitate de internship este utilă. În urmă cu câteva zile, o studentă mi-a spus: <<când merg la interviuri sunt întrebată ce vreau să fac în următorii 5-10 ani. De unde să ştiu eu ce vreau să fac în următorii zece ani dacă nu ştiu ce presupun majoritatea joburilor?>>.Un internship îţi dă ocazia să experimentezi şi să vezi ce ar putea să îţi placă să faci. Personal, am susţinut întotdeauna activităţile din facultate. Nu este un secret că, în România, cunoştinţele acumulate în majoritatea facultăţilor, nu au aplicabilitate în viaţa reală. Activităţile desfăşurate în timpul facultăţii ne ajută ca, la finalizarea studiilor, să avem deja o experienţă practică”, afirmă Floriana Enescu, managing director la firma de executive search Qualia. Ea adaugă că nu contează dacă perioada de internship este petrecută într-o organizaţie neguvernamentală sau o multinaţională, chiar dacă există particularităţi în fiecare dintre cazuri. „În afară de experienţa propriu – zisă în domeniu, o companie multinaţională te ajută să înţelegi care este structura unei companii, departamentele şi rolurile sale, să înţelegi rolul regulilor şi al procedurilor. Într-un ONG, pe de altă parte, fiind o structură mai flexibilă, ai ocazia să te implici mai mult, să experimentezi diferite roluri”, menţionează Enescu.
La ediţia din 2014 a programului „Internshipiada CRIM”, cele mai multe organizaţii neguvernamentale care caută interni sunt din București. ONG-urile care vor cei mai mulţi interni şi voluntari sunt Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) şi Incubator 107. OPTAR are nevoie de peste 210 interni, în timp ce Incubator 107 caută peste 100 de tineri.
„Faţă de anul trecut, am primit mult mai multe scrisori de intenţie formale. Nu aş putea spune de ce se întâmplă acest lucru. Personal, eu nu apreciez această tendinţă de formalism. M-aş bucura ca fiecare tânăr să spună : <<eu vreau să fac acest stagiu pentru că…>>”, explică Vella. Până în prezent, organizatorii programului au primit peste 150 de aplicaţii.
Este posibil ca, după finalizarea stagiilor de internship, organizaţiile înscrise în program să angajeze permanent o parte din tinerii voluntari. „Sunt organizaţii care pot deschide poziţii ulterior şi sunt organizaţii care nu pot face acest lucru, pentru că, trebuie să ne amintim tot timpul că ele se luptă foarte mult pentru obţinerea de finanţări”, mai spune Vella.