Organizaţiile neguvernamentale sunt nemulţumite de forma actuală a proiectului de lege care reglementează economia socială, dar speră ca amendamentele lor să fie acceptate de autorităţi, iar actul normativ să intre în vigoare în 2014.
Liviu Florea, redactor – şef AlTreileaSector.ro
Alianţa formată din Institutul de Economie Socială (IES), Reţeaua Întreprinderilor Sociale de Inserţie (RISE), Fundaţia Alături de Voi şi Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din România (UNCARSR) îşi doreşte ca autorităţile să modifice peste 30 de aspecte ale proiectului de lege a economiei sociale.
„Astăzi (ieri – n.red.) am avut ultima întâlnire cu autorităţile în ceea ce priveşte legea economiei sociale. Am fost la Senat, undem am discutat pe marginea legii. Nu s-a insistat pe amendamentele propuse de noi. Reprezentanţii Ministerului Muncii au prezentat proiectul de lege, iar noi am venit cu câteva comentarii generale, urmând ca peste două săptămâni să discutăm pe larg despre amendamentele propuse, în comisiile de la specialitate de la Senat”, afirmă Adrian Secal, coordonatorul IES.
Cele mai importante amendamente ale reprezentanţilor sectorului neguvernamental, vizează:
– definirea clară a entităţilor componente ale economiei sociale – „antreprenor social“, „întreprindere socială“ şi „economie socială“;
– reglementarea activităţii de microfinanţare destinată unităţilor din economia socială, precum şi rolul caselor de ajutor reciproc;
– stabilirea unor criterii clare pe baza cărora o organizaţie va fi numită întreprindere socială, respectiv întreprindere socială de inserţie.
„Sperăm ca toate amendamentele propuse de noi să fie acceptate de autorităţi”, precizează Secal. AICI puteţi consulta amendamentale propuse de ONG-uri, legii economiei sociale.
Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice declara la sfârşitul lunii august 2013, că legea economiei socială „va fi lansată la începutul lui 2014, cu un consens al mediului academic şi al organizaţiilor neguvernamentale”. AlTreileaSector.ro a încercat ieri să afle părerea sa vizavi de amendamentele ONG-urilor, însă oficialul nu a putut fi contactat la momentul respectiv.
Scutaru mai spunea anul trecut că îşi doreşte ca în 2014 să fie gata şi normele de aplicare ale actului normativ.
În ciuda problemelor şi neclarităţilor pe care le ridică proiectul de lege referitor la economia socială, ONG-iştii sunt încrezători că actul normativ va fi adoptat până la finalul anului 2014.
„Cu siguranţă că vom avea o lege a economiei sociale în 2014, pentru că deja se bate monedă de foarte mult timp pe acest subiect. Mai mult, am văzut din ce în ce mai mulţi parlamentari care şi-au arătat disponibilitatea de a susţine această lege. Foarte mulţi parlamentari au aflat de această lege datorită organizaţiilor neguvernamentale din ţară, care s-au implicat în promovarea actului normativ în rândul autorităţilor”, declară Adrian Secal.
Institutul de Economiei Socială încurajează organizaţiile neguvernamentale să promoveze activ modificările proiectului legislativ, prin transmiterea lor către deputaţii şi senatorii din circumscripţiile în care activează. Cei interesaţi să susţină amendamentele propuse pot trimite o scrisoare de susţinere pe adresa de e-mail adrian.secal@fdsc.ro, până vineri, 14 februarie.
Proiectul legii economiei sociale a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice la sfârşitul anului 2011, după mai multe presiuni exercitate de societatea civilă. Iniţial, autorităţile au dorit să adopte actul normativ fără să fi consultat toţi actorii importanţi în domeniul economiei sociale.