130 de români vor să facă voluntariat pentru construirea unui traseu de 100 de kilometri, dedicat pietonilor, bicicliştilor şi persoanelor cu dizabilităţi.
La mai mult de o lună de la startul iniţiativei „Drumul Verzi în Bucureşti” (DVB) a Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), aproape 130 de români s-au înscris pentru a sprijini proiectul prin voluntariat.
„Suntem captivi într-un oraş poluat, fără să avem posibilitatea să ieşim să ne recreăm altfel decât folosind transportul motorizat. Nu există ieşiri din oraş care să fie atractive pentru pietoni sau biciclete. Iată de ce mulţi cetăţeni au înţeles că este nevoie să se implice. Iar numărul lor a depăşit aşteptările noastre pentru prima lună de proiect. Absolut sigur, numărul voluntarilor o să crească odată cu dezvoltarea proiectului. Cei care nu se pot implica în proiect îl pot promova printre prieteni. Este important ca oamenii să participe la dezbateri şi să-şi spună părerea”, spune Marian Ivan, membru fondator OPTAR.
Reţeaua de drumuri verzi ar urma să fie realizată în patru ani şi jumătate şi va cuprinde trei etape: identificarea reţelei (şase luni), implementarea reţelei (12 luni) şi modernizarea reţelei (36 de luni).
OPTAR încearcă să atragă ca voluntari atât specialişti (studenţi la masterul de mobilitate
urbană, arhitecţi, urbanişti, ONG-işi care cunosc nevoile de dezvoltare urbană ale Capitalei), cât şi „cercetaşi” care vor analiza reţeaua actuală de străzi a Bucureştiului şi vor veni cu propuneri pentru realizarea de „drumuri verzi”. „Când am calculat necesarul de voluntari, am ajuns la o cifră de 211 persoane implicate, dacă distribuţia este uniformă pe harta municipiului. Dar pentru că fiecare voluntar cercetaş va lucra în cartierul său, această împărţire ideală nu este posibilă. Vor fi echipe de minimum trei persoane, ajungându-se, probabil, la 6 – 8 persoane pe câte un tronson (DVB va avea în jur de 50 de tronsoane – n.red.). De aceea, estimăm că, la finalul perioadei de identificare a reţelei, numărul voluntarilor va depăşi 400 de persoane”, explică Ivan.
Mulţi dintre voluntarii care s-au alăturat OPTAR au aflat de DVB la cea de-a doua ediţie a programului „Internshipiada CRIM”, la care s-au înscris 70 de ONG-uri, cu peste 700 de poziţii de internship. În plus, organizaţia vrea să atragă voluntari în proiect atât prin intermediul propriului site, cât şi cu ajutorul Benevol – o platformă ce pune în legătură oamenii care vor să facă voluntariat cu organizaţiile care au nevoie de susţinere.
Reţeaua de „drumuri verzi” va avea forma unui fagure, care va acoperi întreaga suprafaţă a Capitalei. Anumite străzi din Bucureşti ar urma să fie dedicate doar mersului pe bicicletă şi pietonilor, altele bicicliştilor, pietonilor şi traficului motorizat. Proiectul va ocoli reţeaua principală de străzi din Bucureşti, iar „drumurile verzi” vor fi construite prin marile parcuri, pe Splaiul Dâmboviţa, prin zonele industriale, pe străzile şi aleile cu trafic auto redus şi în zonele industriale.
AICI puteţi afla mai multe detalii despre proiectul DVB.